Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Lausanne se jednalo o Sýrii. Schůzka zřejmě skončila bez valných výsledků

Tony Abbott, australský premiér a John Kerry, ministr zahraničí Spojených států
Tony Abbott, australský premiér a John Kerry, ministr zahraničí Spojených států
Foto: pm.gov.au

Lausanne - Ve švýcarském Lausanne se dnes uskutečnila konference o syrské krizi, která má být věnována obnovení klidu zbraní, kritické situaci v Halabu a zajištění humanitární pomoci pro válkou zničenou zemi.

 

Podle informací, které pronikly mezi novináře, bylo hlavním tématem víc než čtyřhodinových rozhovorů zastavení palby v Sýrii, zejména v okolí obleženého Halabu. Schválit jakýkoli dokument se ale údajně nepodařilo.

Rozhovorů se zúčastnili ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov, dále ministři sedmi klíčových blízkovýchodních států a zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura.

Podle Kerryho bylo jednání "velmi upřímné, ale s obtížnými, napjatými momenty". Přineslo prý několik nových myšlenek, které by mohly být zárodkem nového postupu. Rozhovory prý mohou vyústit ve vypracování "cestovní mapy politického procesu". Další kontakty účastníků jednání budou následovat v pondělí, uvedl americký ministr.

I Lavrov po jednání prohlásil, že přineslo "několik zajímavých myšlenek". Účastníci se prý dohodli, že budou v kontaktech pokračovat. Ministr ocenil, že rozhovorů se zúčastnily státy, které situaci v Sýrii mohou ovlivnit.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu tureckému televiznímu kanálu TPT řekl, že jednání o příměří a humanitárních dodávkách bude "v nejbližších dnech" obnoveno. Potvrdil nicméně, že diskuse o příměří byla bezvýsledná.

Témata:  John Kerry Sergej Lavrov Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy