reklama

Kauza zvaná Panama Papers vypukla v neděli poté, co světová média zveřejnila výsledky svého ročního pátrání v rozsáhlých materiálech uniklých z Mossack Fonseca. Na povrch vyplouvají stále nové podrobnosti o osobách, které v offshoreových firmách figurovaly a mezi kterými jsou i politici, známí podnikatelé či celebrity; je mezi nimi i bezmála 300 Čechů, pro něž panamští právníci založili na 800 firem.

Díky anonymnímu zdroji se před rokem reportéři německého deníku Süddeutsche Zeitung dostali postupně k více než 11 milionům dokumentů, které se týkají zakládání společností v daňových rájích. Za pomoci stovek kolegů a mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ) pak postupně zjišťovali, jak byznys se schránkovými offshoreovými firmami funguje a kdo všechno se do něj zapojil.

Mimo jiné vypátrali, že mezi klienty firmy Mossack Fonseca figuruje fotbalová hvězda FC Barcelona Lionel Messi, španělský režisér Pedro Almodóvar, sestra bývalého španělského krále Juana Carlose I. princezna Pilar, holywoodský herec Jackie Chan, ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev, marocký král Muhammad VI., mexický prezident Enrique Peňa Nieto, exprezidenti Argentiny Néstor Kirchner a Cristina Fernándezová Kirchnerová či egyptský exprezident Husní Mubarak.

Zakládání offshoreových společností, či působení politiků v jejich vedeních samo o sobě nemusí být nezákonné. Záleží na právní úpravě dané země, jak na věc pohlíží. Politici například mohli porušit zákon, když nepravdivě informovali o svém majetku. Zakládání offshoreových firem v takzvaných daňových rájích se využívá ke snížení daňové zátěže, což někde může být v rozporu se zákonem.

Šéf Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría v souvislosti s aférou kritizoval Panamu, která je podle něj "poslední velkou překážkou, jež nadále umožňuje utajování prostředků v offshoreových společnostech před daňovými úřady a orgány zajišťujícími respektování zákonů".

Velkým problémům čelí mimo jiné islandský premiér Davíd Gunnlaugsson, který prý prostřednictvím offshoreové společnosti zatajil milionové investice do bank ve své zemi; islandské opoziční strany proto plánují vyvolat v parlamentu hlasování o nedůvěře. Koalice má ovšem v parlamentu 38 z 63 křesel a hlasování, které by opozice mohla iniciovat tento týden, tak nemá velkou šanci na úspěch.