Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nizozemsko ovládl Putin, EU dostala další facku, zní z Německa

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Haag/Brusel – Velmi ostře komentoval výsledky nizozemského referenda německý list Der Spiegel. Podle týdeníku jde o „dvojí facku" Evropské unii a vítězství ruského prezidenta Vladimira Putina. Nizozemci podle předběžných výsledků valnou většinou řekli ne asociační dohodě s Ukrajinou.

Der Spiegel uvedl, že k úspěchu euroskeptiků přispěly i „orgie egoismu" ve východní Evropě během migrační krize. Negativní výsledek hlasování tak má i symbolický význam: „Je nejen vítězstvím ruského prezidenta Vladimira Putina, ale také úspěchem všech, kdo si přejí co nejrychlejší rozpad EU."

Magazín také poznamenává, že referendum nerozhodovalo jen o „nějaké obyčejné dohodě o volném obchodu, ale smlouvě, která vedla k vypuknutí lidového povstání na Ukrajině v listopadu 2013" a následně ke svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče, k ruské anexi Krymu a k ruskému zásahu na východě Ukrajiny, napsal autor komentáře, bruselský zpravodaj Der Spiegel.

Referendum sice není právně závazné, nizozemská vláda si nemůže dovolit jej ignorovat, aniž by se vystavila výtkám, že ji nezajímá názor lidí. A pro EU je o dvojí facku: podle autora jen není jasné, zda výsledkem bude monokl pod okem, anebo zlomená čelist.

Výsledek je podle časopisu důkazem, že unie se stala krajně nepopulární v Nizozemsku, které ještě před pár lety patřilo k zemím nejvíce fandícím EU. Malý zájem o hlasování prý také naznačuje, že 70 procent občanů nemělo zájem o tak důležitou věc, anebo usoudilo, že jejich hlas nemá význam.

zastánci zamítnutí dohody mluvili o obavách z masové migrace Ukrajinců a na nechuť k přijetí hospodářsky slabé, zkorumpované a nesolidární východoevropské země. Právě na to zřejmě mnozí slyšeli. „Ke vzniku obav, kterých využili přívrženci 'ne', mohl přispět katastrofálně špatný obraz rozhádaného a neuspořádaného společenství, který vznikl během řecké krize, jakož i orgie sobectví východoevropských zemí během migrační krize," dodal německý týdeník.

Témata:  Nizozemí Německo EU

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.