reklama

"Mohu potvrdit informaci médií o zavraždění Arsena Pavlova. Člověk, který páchal zločiny proti celistvosti Ukrajiny, byl zabit," řekl poradce šéfa ukrajinské tajné služba SBU. "Terorista Anton Pavlov byl zabit," prohlásil mluvčí ukrajinského ministerstva vnitra.

Motorola se jako velitel separatistického praporu Sparta chlubil, že osobně zastřelil 15 ukrajinských vojáků, kteří upadli do zajetí. Amnesty International vyzvala k vyšetření těchto zločinů, Kyjev ještě loni žádal Interpol, aby vyhlásil po Rusovi pátrání, ale policejní ústředna odmítla. Motorola figuroval také na sankčním seznamu Evropské unie, poznamenal list Ukrajinska Pravda. Současně připomněl zabití nejméně čtyř z povstaleckých velitelů, kteří nejspíše doplatili na "čistky" a soupeření v řadách separatistů.

Internetový list Gazeta.ru upozornil, že dům v Doněcku, ve kterém byl zabit Motorola a zřejmě i jeho tělesný strážce, byl zvláště pečlivě střežen. Motorola, který vyvázl již z několika úkladů, se rád procházel Doněckem s manželkou a dětmi, strůjci atentátu ale vše nachystali tak, aby nedošlo k obětem mezi civilisty.

Vůdce doněckých separatistů Alexandr Zacharčenko z vraždy Motoroly podle agentury Interfax otevřeně obvinil ukrajinskou stranu a slíbil odplatu objednavatelům a organizátorům atentátu na svého blízkého přítele.

K zabití Motoroly se podle deníku Ukrajinska pravda přihlásili zamaskovaní ozbrojenci s ukrajinskou vlajkou a praporem krajně nacionalistické organizace Misantropic Division, známé útoky na gaye a lesby.

"Motorola byl pionýrem nové hybridní války," poznamenal ruský list Kommersant a připomněl, že někdejší veterán čečenského tažení si získal slávu hned na počátku konfliktu, ve Slavjansku, a později se pravidelně objevoval v reportážích z bojů o doněcké letiště díky tomu, že poskytoval ruským médiím exkluzivní záběry z kamer připevněných na přilbách bojovníků praporu Sparta, a to výměnou za budování obrazu hrdiny.