Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejezděte sem, pošleme vás domů, vzkazuje Merkelová africkým migrantům

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín – Německá kancléřka Angela Merkelová se v minulých dnech setkala s představiteli některých afrických zemí. Hlavním tématem jednání byla migrace a její zpomalení. Setkala se třeba s nigerijským prezidentem Muhammaduem Buharim, hlavou Čadu Idrissem Debym, navštívila také Mali, Niger a Etiopii, sídlo Africké unie. Při těchto jednáních přitom vyslala poměrně jasný vzkaz migrantům z Afriky.

Právě Německo je hlavní evropskou destinací pro lidi utíkající nejen před válkou, ale i hladem a chudobou. Merkelová se proto zavázala, že její země zvýší úsilí při poskytování pomoci Africe, aby bylo možné bojovat s příčinami masové migrace.

„Myslím, že se budeme muset mnohem více zajímat o osud Afriky. Blaho Afriky je v zájmu Německa," cituje slova kancléřky server The Local. I když většina běženců, kteří v Německu podali žádost o azyl, pochází ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku, přijata země také více než 13.000 Eritrejců a tisíce běženců z jiných afrických zemí.

Více než 10.000 lidí přišlo i z Nigérie, na ropu bohatého ekonomického obra, který se nyní potýká s prudkým poklesem cen černého zlata. Navíc v zemi operuje teroristická skupina Boko Haram, jejíž řádění si vyžádalo přes 20.000 lidských životů. Navíc se její vliv rozšířil také do Kamerunu, Čadu a Nigeru.

Na společné tiskové konferenci s Buharim Merkelová zdůraznila podporu boje proti Boko Haram, zároveň ale řekla, že Německo pošle většinu Nigerijců zpět. Uvedla, že zatímco většina uprchlíků z válečných oblastí, jako je Sýrie, azyl získá, „míra schválení azylu pro lidi z Nigérie je jen osm procent. Předpokládáme, že většina z nich přichází z ekonomických důvodů."

Merkelová proto opakovaně vyzvala Afričany, aby si dobře rozmysleli, zda se jim vyplatí vydat se na nebezpečnou cestu přes poušť a možná ještě horší cestu přes moře do Evropy, kde je bude jejich budoucnost velmi nejistá.

„Často jsou to mladí lidé, kteří chtějí do Evropy kvůli naprosto chybným představám. Riskují život na nebezpečné cestě, aniž by věděli, co se na ně čeká. Neví ani to, zda budou moci zůstat," varovala kanclářka. Nejlepší způsob, jak zastavit masovou migraci, by podle ní bylo podpořit větší stabilitu v zemích původu.

„Cesta Merkelové byla především zpráva odeslaná evropskému a německému publiku, která řekla: my jsme něco aktivně udělali ke snížení migračních toků," myslí si Annette Weberová z německého Institutu pro mezinárodní a bezpečnostní záležitosti. Dodala, že vzhledem k obrovské nezaměstnanosti mládeže, represím a konfliktům v mnoha státech, jsou lidé nuceni k odchodu z domova. I proto se podle ní migrační tlaky v blízké době nezastaví.

Témata:  Angela Merkelová uprchlíci Afrika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy