reklama

"Dnes od 10:00 (9:00 SELČ) ustaly údery ruského a syrského letectva (na Halab)," uvedl ruský ministr obrnay Sergej Šojgu během schůze generálního štábu ruské armády.

Dnešní krok je podle něj nezbytný pro přípravu šesti humanitárních koridorů, které by ve čtvrtek při již ohlášeném osmihodinovém přerušení leteckých úderů měly civilistům i povstalcům umožnit Halab opustit. "Ve chvíli, kdy (ve čtvrtek) začne humanitární pauza, se syrské jednotky stáhnou do dostatečné vzdálenosti tak, aby bojovníci mohli opustit východní Halab i se svými zbraněmi," uvedl Šojgu.

Ministr dodal, že v Ženevě se ve středu sejdou k jednáním o situaci v Halabu američtí a ruští vojenští experti. Přerušení náletů by podle něj mělo přispět k úspěchu rozhovorů zaměřených na "rozlišení umírněné opozice od teroristů" v Halabu. Ruský vyslanec u OSN Vitalij Čurkin v pondělí podle agentury AFP uvedl, že schůzky se zúčastní také zástupci Turecka, Kataru a Saúdské Arábie.

Mluvčí humanitární sekce OSN Jen Laerke uvedl, že Spojené národy "potřebují záruky od všech stran konfliktu, nejen jednostranné prohlášení". Jen tak je podle něj možné, aby OSN "podnikla něco smysluplného".

Kreml dnešní iniciativu označil za "gesto dobré vůle". Mluvčí prezidenta Vladimira Putina na dotaz novinářů řekl, že přerušení náletů v žádném případě nesouvisí s mezinárodní kritikou. Rusko podle Dmitrije Peskova nyní očekává od svých partnerů spolupráci při této humanitární operaci. "Je třeba zajistit, aby Halab, a převážně jeho východní část, opustili bandité, aby mohl začít skutečný proces oddělování takzvané umírněné opozice od teroristických skupin".