Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sýrie schválila ruskou anexi Krymu

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Téměř tři roky uplynuly od incidentu, kdy Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym. Ačkoliv tento krok většina západních státníků odsoudila, Rusko přeci jen našlo zastání. V Sýrii

Předsedkyně syrského parlamentu Chadia Abbasová během svého interview pro ruskou agenturu Sputnik prohlásila, že země uznává výsledky referenda z 16. března 2014 o znovupřipojení Krymu k Ruské federaci.

Svou roli na tom mohou mít dobré vztahy mezi Sýrii a jejím prezidentem Bašárem Asadem a hlavou ruské federace Vladimírem Putinem. Rusko se také velmi aktivně zapojuje v pomoci Sýrii v boji proti radikálním islamistům z Islámského státu a proti opozici, která žádá změnu režimu v zemi.

"V Krymu došlo k následujícímu procesu: tento subjekt byl součástí Sovětského svazu. Po událostech, ke kterým docházelo po rozpadu Sovětského svazu až po dnešní den, tento subjekt se vrátil ke svým kořenům v důsledku svobodného referenda, což se nakonec přímo odrazilo na zájmech obyvatel poloostrova," řekla ruské agentuřepředsedkyně.

"Rozhodli se spojit se svou zemí. To se stalo! My uznáváme to, že Krym je nedělitelnou součástí ruského území. Vztahy mezi SAR a RF jsou strategické a perspektivní. Spolu s ruským vedením budeme dále pracovat na rozvoji těchto vztahů ve všech sférách: v politické, ekonomické, sociální a dokonce i konzulární, pokud podmínky v republikách RF takové vztahy dovolí ustanovit," dodala Abbasová.

Témata:  Sýrie Krym Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy