Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Denně se ve světě vdá 48 tisíc dívek mladších 18 let. OSN se snaží zakročit

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Berlín - Populační fond OSN (UNFPA) dnes v Berlíně představil alarmující zprávu. Denně se ve světě vdá téměř 48.000 žen a dívek mladších 18 let. V rozvojových zemích je v den svatby každá třetí žena nedospělá.

"V některých částech světa může být dívka provdána už po první menstruaci, a to i proti své vůli," konstatuje zpráva, která počet mladistvých dívek, které se každý den vdají, odhaduje na 47.700.

Každých deset minut podle UNFPA ve světě zemře dívka ve věku 15 až 19 let v důsledku násilí. Druhou nejčastější příčinou úmrtí dívek v tomto věku je sebevražda, nejčastějším důvodem smrti dívek ve věku od deseti do 19 let je pak AIDS, kterým se v průměru nakazí výrazně častěji než chlapci stejného věku.

"Každá třetí dívka se během svého života stane obětí násilí," citovala další statistiku Maasová, podle níž je jednou z cest jak situaci zejména v částech Afriky a Asie změnit větší důraz na vzdělání dívek.

"Zpráva ukazuje, že zdravé dívky, které mají školní vzdělání, se v dospělosti rozhodují pro menší rodinu a své vlastní děti také posílají do školy. Kromě toho si velká část z nich najde placenou práci," podotkla také Maasová. Jako další opatření zpráva požaduje přísnější zákony proti svatbám mladistvých či praktikám jako je ženská obřízka.

Témata:  svatby OSN (Organizace spojených národů) ženy

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy