Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proti IS nebojují jen vojáci. Do akce jdou i hackeři

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Irácké a kurdské síly se za podpory koaliční armády chystají na velkou bitvu o Mosul. S radikálním hnutím Islámský stát ale nebojují jen vojáci a letectvo, ale i programátoři.

Britský ministr obrany Michael Fallon upozornil na další bojovou linii, která má za cíl opětovně získat Mosul a vymanit ho z područí radikálních islamistů. Ta ale neprobíhá ve válečné zoně, nýbrž daleko od ní, na kybernetickém poli.

Britská armáda za pomocí počítačových expertů a hackerů spustila rozsáhlé kybernetické útoky na Islámský stát. Ty mají nejen vyřadit z provozu některá jejich zařízení a narušit jejich síť, ale zejména podpořit ofenzívu na irácké město Mosul. Informovala o tom agentura AP.

"Mohu potvrdit, že poprvé v této operaci používáme kybernetické útoky," uvedl Fallon na konferenci nazvané Transformace vedení války v 21. století konané v Londýně. Další podrobnosti ale ministr neuvedl.

Nejde o první případ nasazení kybernetických útoků ve válce. V roce 2012 americký generál přiznal, že USA využívají kybernetické útoky v boji proti povstalcům v Afghánistánu. Od té doby na veřejnost pronikají zprávy o dalších vojenských kybernetických útocích.

V září německý magazín Spiegel oznámil, že německá armáda pronikla do počítačové sítě afghánské telekomunikační firmy v rámci operace, která měla pomoci osvobodit uneseného humanitárního pracovníka. Nejde o první, a vzhledem k nárustu moderních technologií ani o poslední případ tohoto druhu.

Boje o Mosul dnes vstoupily do pátého dne. Ve městě se stále nachází kolem 1,5 milionu lidí a odhaduje se, že IS tam má až 6000 svých bojovníků. Pentagon v úterý oznámil, že poblíž mosulské fronty je více než 100 amerických vojáků. Působí hlavně jako poradci a podle mluvčího Pentagonu Jeffa Davise jsou za bojovými liniemi. Pode generálů kurdských sil se Mosul pokusí získat na 94 tisíc vojáků.

Irácký premiér Abádí slíbil, že bude chránit civilisty a respektovat lidská práva různorodé populace, která v oblasti žije. Jak uvedl, vláda "poskytuje podporu vnitřním uprchlíkům" a otevírá humanitární koridory, kterými mohou lidé z Mosulu utíkat. "Nedovolíme žádné porušování lidských práv," dodal irácký premiér.

Zdůraznil ale, že bitvu vede Irák a nejde o zahraniční invazi. Boje nicméně ze vzduchu podporují letouny mezinárodní koalice vedené Spojenými státy. Do bojů v okolí Mosulu se ostatně zapojily i irácké speciální jednotky.  

Témata:  Irák Islámský stát kybernetická bezpečnost

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy