Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sýrii se páchají válečné zločiny, varuje komisař OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva - Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Husajn dnes prohlásil, že obléhání a bombardování východní části severosyrského Halabu představuje "zločiny historických rozměrů".

V souvislosti s obrovským množstvím civilních obětí se podle něj může hovořit o válečných zločinech, informovala agentura Reuters.

Husajn znovu vybídl světové velmoci, aby se nenechaly ovlivnit vzájemnými rozdílnými postoji. Naopak by se podle něj měly společně postarat o to, aby se situací v Sýrii začal zabývat žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC). Situaci v Halabu nazval Husajn "jatkami".

Šéf vyšetřovatelů OSN Paulo Pinheiro bude nadále dokumentovat válečné zločiny v Halabu. Už vyzval vládu syrského prezidenta Bašára Asada, aby poskytla veškeré informace o porušování lidských práv.

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů) válečné zločiny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy