reklama

Clintonová v televizi v přímém řekla, že republikánu Trumpovi nelze svěřit kontrolu nad jadernými zbraněmi USA, a že deset lidí, kteří za tyto zbraně odpovídají, by nesvěřili miliardářovi "jaderné tlačítko".

Bývalá ministryně zahraničí a kandidátka na prezidentku USA také řekla, že od okamžiku rozkazu o použití jaderných zbraní do startu raket uplynou čtyři minuty.

"Otázka jaderných zbraní spočívá v tom, že když dá prezident rozkaz, musí být splněn. Uplynou asi čtyři minuty od okamžiku, kdy dá prezident rozkaz do okamžiku, když to lidé odpovědní za nasazení jaderných zbraní udělají," řekla Clintonová.

Podle některých jde ale o vyzrazení jaderného tajemství země. "Nezáleží na tom, jestli je to přesné číslo, ale všec, co se týká možností USA zasadit odvetný úder, je tajná informace," tvrdí Maguire.

DOdal, že Clintonová má sklon využívat svého někdejšího přístupu k informacím a někdejší pozice ministryně zahraničí, aby dělala dojem informovanosti. "Místo toho, aby informace chránila, je používá jako odpovědi," uvedl pro Fox News.

Prohlášení Clintonové o časovém intervalu mezi rozkazem a nasazením jaderných zbraní proto hodnotí jako porušení tajnosti operací. Tento výrok považuje za přímé porušení protokolů národní bezpečnosti USA a zákonodárství.