Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie zatkla čtyři Palestince za to, že šli na oslavu do židovské osady

Palestina, pásmo Gazy
Palestina, pásmo Gazy
Foto: Pixabay

Ramalláh - Palestinské zákony zakazují jakékoli projevy normalizace s židovskými osadami. Doplatili na to čtyři Palestinci z oblasti Betléma, kteří se zúčastnili oslav židovského svátku sukot.

Čtveřice byla zadržena ve čtvrtek a skončila ve vazbě. Zástupce betlémského guvernéra Muhammad Tahá řekl izraelskému rozhlasu, že Palestinci mají právo hovořit s Izraelci, ale že "chodit do osad je nepřijatelné".

Incident se stal v židovské osadě Efrat. Ze dvou sousedních palestinských vesnic dorazilo asi 30 lidí. Oded Revivi z organizace pro osadníky řekl, že oslav v Efratu se zúčastnilo asi 100 osob, mezi nimiž byli také izraelští vojáci a policisté. Smyslem pozvánky bylo zlepšit vztahy mezi osadníky a Palestinci.

Izrael staví osady na Západním břehu, který je okupovaný, takže tato výstavba je nelegální i z hlediska mezinárodního práva. Podle mírových dohod z 90. let měl být Západní břeh součástí budoucího palestinského sátu. K němu ale mírová jednání nedospěla.

Témata:  Palestina Izrael

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy