reklama

Podle britského listu The Times jde o obchod, v němž se angažují skupiny zabývající se tajným prodejem zbraní. Mezi nabídkou figurovaly granátomety i přenosné protiletadlové zbraně vyrobené v Evropě, Rusku a v USA. Server Small Arms Survey napsal, že se zbraněmi obchodují hlavně milice působící v Libyi.

V nabídce se našla například útočná puška vyrobená v Bulharsku, kterou v roce 2006 koupila armáda Spojených arabských emirátů a nyní je nabízena k prodeji v severní Africe. Small Arms Survey tvrdí, že některé zbraně pocházejí z éry studené války, především pak z bývalého sovětského bloku a balkánských zemí.

Berlínský odborník Nizar Sarie al-Din serveru Middle East Eye řekl, že pro milice bojující v Libyi je prodej zbraní jejich hlavní podnikatelskou činností. "Pašování začalo za revoluce (v roce 2011) a já si myslím, že mnohé milice v tom začaly podnikat. Vydělávají tím spoustu peněz," řekl al-Din. Podle něj pochází většina z nabízených zbraní z doby před rokem 1992. Těm, kdo mají peníze, se nabízejí rovněž moderní systémy, například i protitanková řízená střela MILAN.