Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turečtí diplomaté s rodinami žádají v Německu o azyl, utíkají před čistkami

Mnichov
Mnichov
Foto: Pixabay

Berlín - Od červencového pokusu o vojenský puč v Turecku požádalo o azyl v Německu celkem 35 tureckých diplomatů a jejich rodinných příslušníků. Není zatím jasné, zda už Ankara požádala o jejich vydání do vlasti.

Po nezdařeném puči Ankara zahájila vlnu čistek namířených proti příznivcům hnutí duchovního Fethullaha Gülena, kterého viní ze zosnování převratu.

Turecké úřady do vazby poslaly přes 32.000 lidí a 100.000 jich připravily o práci. Podle mnohých prezident Recep Tayyip Erdogan puče využil k upevnění své moci v zemi.

Mluvčí německého ministerstva vnitra Johannes Dimroth odmítl upřesnit, kolik z žadatelů o ochranu jsou skuteční diplomaté a kolik rodinní příslušníci, ale i to, zda všichni diplomaté původně pracovali na zastupitelských úřadech v Německu. Turecké velvyslanectví v Berlíně se k případu nevyjádřilo.

Témata:  Turecko Německo vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy