Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie neustoupí: Mayová trvá na omezení migrace, chce také výhodné obchodní dohody

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn – Premiérka Theresa Mayová dnes opět hovořila o plánech své země týkajících se brexitu. Mayová chce s unií začít jednat nejpozději od konce března. Očekává se, že k brexitu tak dojde v roce 2019.

Mayová dnes popřela, že by Británie směřovala k „tvrdému brexitu", tedy odchodu z Evropské unie, protože nespojuje dohromady spornou otázku omezování přistěhovalectví při snaze o uzavření výhodné obchodní dohody s Evropskou unií.

Brusel dlouhodobě upozorňuje, že bez dodržování volného pohybu osob mezi unií a Británií si Londýn nemůže dělat zálusk na to, že se udrží ve společném volném trhu.

Začátkem měsíce se libra propadla oproti dolaru v rámci reakce finančních trhů na projev Mayové, ze kterého údajně vyplynulo, že premiérka upřednostní kontrolu migrace na úkor ekonomických zájmů země - tedy takzvaný scénář „tvrdého brexitu".

Během zasedání parlamentu, ve kterém Mayová odpovídala na dotazy poslanců, opoziční zákonodárce za labouristy Andy Burnham toto téma opět nadhodil. Mayová ale tvrdila, že vláda vůbec nijak nenaznačuje, že by se k "tvrdému brexitu" chystala. Popřela, že by regulace migrace a výhodná obchodní dohoda s EU spolu nějak souvisely.

„Chystáme se být ambiciózní v tom, co získáme pro Spojené království, a to znamená dobrou obchodní dohodu, jakož i kontrolu imigrace," řekla v parlamentu.

Témata:  Brexit Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy