reklama

Z výsledku šetření vyplývá, že o listopadové americké prezidentské volby se zajímají necelé dvě pětiny českých občanů (37 %).

Zájem o americké prezidentské volby projevovali více muži než ženy (43 %: 32 %). Více se o tyto volby zajímají lidé starší 60 let (46 %), nejmenší zájem je naopak v nejmladší věkové kategorii 15 až 29 let (24 %). Mezi těmi, které volby amerického prezidenta zajímají, najdeme častěji lidi s vysokoškolským vzděláním, dobrou životní úrovní, dotázané, kteří se na škále politické orientace řadí buď jednoznačně napravo, nebo naopak jednoznačně nalevo, a respondenty, kteří se obecně o politiku zajímají.

"Všech respondentů jsme se ve výzkumu dále zeptali, kdo by se podle jejich názoru měl stát americkým prezidentem. Přibližně dvě pětiny českých občanů (39 %) si myslí, že prezidentkou Spojených států amerických by se měla stát Hillary Clintonová, 14 % dotázaných uvedlo, že by se americkým prezidentem měl stát Donald Trump. Téměř polovina respondentů (47 %) neví, kdo by měl být dalším americkým prezidentem, nebo je jim to jedno, uvedli autoři průzkumu na webu soc.cas.cz.

Hillary Clintonová se těší větší podpoře mezi ženami, lidmi ve věku 45 až 59 let, lidmi se vzděláním středním s maturitou nebo vysokoškolským, respondenty s dobrou životní úrovní a dotázanými, kteří se na škále politické orientace řadí na pravou stranu. Z hlediska politických preferencí se k Hillary Clintonové častěji přiklonili voliči KDU- ČSL, TOP 09 a Strany zelených. Názor, že by se budoucím americkým prezidentem měl stát Donald Trump, najdeme častěji mezi muži, dotázanými, kteří se jednoznačně řadí na levou stranu politického spektra, a z hlediska politických preferencí voliči KSČM nebo SPD.

Pozitivní hodnocení Baracka Obamy vyslovily téměř tři pětiny dotázaných (58 %), v tom 13 % jej hodnotí „rozhodně pozitivně" a 45 % „spíše pozitivně". Negativní hodnocení vyslovila téměř čtvrtina oslovených (24 %), když 18 % jej označilo jako „spíše negativní" a 6 % jako „rozhodně negativní".

Více než tři čtvrtiny (78 %) českých občanů souhlasí s tím, že Spojené státy americké ve své zahraniční politice upřednostňují vlastní mocenské a ekonomické zájmy. Podle více než poloviny respondentů jednání USA v mezinárodní politice nebere ohledy na mínění světového společenství (56 %) a USA ve své zahraniční politice vystupují na obranu svobody, demokracie a lidských práv (51 %).

Mírnou převahu souhlasu nad nesouhlasem (souhlas 42 %, nesouhlas 36 %) najdeme u výroku, že současná zahraniční politika Spojených států amerických představuje hrozbu pro dnešní svět. Vyrovnaný podíl souhlasu a nesouhlasu se pojí s výrokem, že Spojené státy usilují o zajištění stability a mírového uspořádání ve světě. Nesouhlas pak převážil v případě výroku, že USA mají právo postupovat proti nedemokratickým režimům i za použití vojenské síly (souhlas 24 %, nesouhlas 58 %).