Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo může za krizi na Ukrajině? Známý politolog má odpověď

Situace v ukrajinském Mariupolu (24.1.2015)
Situace v ukrajinském Mariupolu (24.1.2015)
Foto: 0629.com.ua

Prakticky se nedá očekávat, že by Spojené státy v jakkoliv dohledné době odvolaly sankce uvalené na Rusko. Tvrdí to alespoň známý americký politolog John Mearsheimer, který proslul teorií ofenzivního realismu v mezinárodních vztazích. Profesor působící na Chicagské univerzitě v rozhovoru pro server rt.com dodává, že existuje jen malá naděje na brzké vyřešení ukrajinského konfliktu, v důsledku čehož budou vztahy mezi USA a Ruskem nadále trpět.

Clintonová jasně zvítězí

Mearsheimer rozhovor poskytl během Valdajského mezinárodního diskusního klubu. Týkal se především perspektivy americko-ruských vtahů po nadcházející listopadových prezidentských volbách ve Spojených státech, které rozhodnou, zda v Bílém domě na příští čtyři roky zasedne Donald Trump, či Hillary Clintonová.

"Ne, nemyslím si, že většina (Američanů) se příliš stará o zahraniční politiku obecně," odpovídá profesor na dotaz, zda amerického voliče skutečně znepokojují vztahy Spojených států s Ruskem, které je v aktuální volební kampani používáno ze strany Hillary Clintonové jako strašák v boji s jejím Moskvě nakloněnějším protikandidátem.

Američané se nyní zajímají především o domácí politickou situaci a stav americké ekonomiky, zdůrazňuje politolog. Z tohoto důvodu se nedomnívá, že karta Ruska coby strašáka bude mít nějaký větší vliv na výsledek listopadového klání.

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.

Otázkou však skutečná síla amerického prezidenta, bez ohledu na to, kdo právě sedí v Bílém domě. Dá se podle experta předpokládat, že volba nové hlavy Spojených států bude znamenat zásadní změnu pro vztahy země s Ruskou federací?

"Myslím, že Hillary Clintonová zaznamená rozhodné vítězství," odhaduje výsledek blížících se voleb Mearsheimer. To podle něj ale neznamená, že její nástup do funkce americké prezidentky nějak zásadně promění vztahy Washingtonu s Moskvou.  

Pokud by však k nějaké podstatné změně přece jen došlo, půjde podle odborníka jednoznačně o posun k horšímu. Kandidátka demokratické strany se totiž v otázce přístupu k Rusku prezentuje jako jestřáb, je známa silnou protiputinovskou rétorikou a obklopují ji poradci, kteří zastávají obdobně jestřábí postoj vůči Moskvě, konstatuje profesor.

Politolog tedy soudí, že žádné zlepšení vztahů mezi USA a Ruskem nelze v blízké budoucnosti očekávat. "Říkám to s velkou lítostí," dodává.  

Za Ukrajinu může hlavně Západ

"Sankce jsou pouze a jenom o ukrajinské krizi. To je důvod, proč Západ tyto sankce na Rusko uvalil," odpovídá expert na otázku, co soudí o perspektivě vztahů mezi Evropskou unií a Moskvou s ohledem na skutečnost, že poslední summit EU nejenže ponechal staré sankce protiruské v platnosti, ale zároveň avizoval zavedení nových.

Politolog zdůrazňuje, že Západ, především pak Spojené státy, viní Rusko z vyvolání krize na Ukrajině. "A myšlenka zní, že uvalíme sankce a tyto sankce na Rusech ponecháme, dokud ti nezmění své chování," reaguje Mearsheimer na dotaz, zda jsou sankce stále potřebné, především pak za situace, kdy negativně ovlivňují jak země EU, tak Rusko samotné.  

"Ve skutečnosti Rusové ukrajinskou krizi nezpůsobili," deklaruje odborník s tím, že hlavním viníkem jejího vzniku je naopak Západ. Sankce pak podle jeho názoru nebudou fungovat.

Přesto si politolog nedokáže představit, že by Spojené státy protiruské sankce v jakkoliv dohledné době odvolaly. "Takže si myslím, že je jen malá naděje, že ukrajinskou krizi vyřešíme a myslím, že americko-ruské vztahy budou i nadále špatné," uzavírá profesor.      

Témata:  Ukrajina Rusko USA Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy