Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se o zmírnění napětí nesnaží, tvrdí NATO

NATO
NATO
Foto: www.ff-badaussee.at

Brusel - Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes prohlásil, že vojenské kroky Ruska z poslední doby nepomáhají snižovat napětí mezi Severoatlantickou aliancí a Moskvou.

Všichni členové aliance podle Stoltenberga sdílejí obavy z toho, že skupina lodí okolo ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov, která míří do Středozemního moře, může být použita k intenzivnějším útokům na civilisty v obleženém syrském Halabu.

Podle Stoltenberga je na každé z členských zemí NATO, zda umožní Rusům například tankovat či nabrat zásoby ve svých přístavech. Dnes uvedl, že je na Španělsku, jak se rozhodne, Madrid podle něj ale o obavách Severoatlantické aliance ví.

Španělské ministerstvo zahraničí uvedlo, že na základě informací aliance přehodnocuje své dřívější rozhodnutí umožnit Rusům natankovat v Ceutě. Zároveň dodalo, že ruskému námořnictvu dovoluje tankovat ve svých přístavech dlouhodobě, každou žádost ale dosud posuzovalo odděleně. Ruským lodím umožňuje ve Středozemním moři tankovat i Řecko a Malta, uvedla agentura AFP.

Obnovené útoky na Halab a civilisty v něm dnes generální tajemník NATO označil za "hanebné", neboť prohlubují humanitární katastrofu. "Vyzývám Rusko, aby ukázalo skutečnou snahu o obnovu příměří a umožnilo humanitární přístup do Halabu," poznamenal.

Dnešní a čtvrteční ministerská schůzka má v první řadě rozpracovat závěry prázdninového summitu Severoatlantické aliance ve Varšavě. Země by tak měly pokročit se vznikem čtyř vícenárodních praporů ve třech pobaltských zemích a Polsku a také diskutovat o alianční reakci na sílící ruskou přítomnost v oblasti Černého moře.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Španělsko Ruská armáda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy