Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU čeká jednání s Británií o podmínkách brexitu a o tom, co bude dál

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Bern – Evropskou unii čeká velmi obtížné jednání s Velkou Británií o konkrétních podmínkách brexitu i o tom, co bude dál. Vznik dohod a smluv může výrazně ovlivnit také jedna země, která členem EU není – Švýcarsko. I to bude s Bruselem v nejbližší době jednat o zásadních otázkách spojených s migrací. A jak poukazuje  americká soukromá konzultační zpravodajská agentura Stratfor, může pořádně zamíchat kartami.

Švýcarsko se snaží vycouvat z referenda, které se týká omezení migrace ze zemí Evropské unie. Mohlo by se totiž stát, že země ztratí přístup na společný evropský trh. Už v únoru 2014 švýcarští občané rozhodli o zavedení omezení na počet pracovníků z EU a Evropského sdružení volného obchodu, kteří přicházejí do země. Dne 26. října však švýcarská vláda oznámila, že tato otázka je natolik důležitá, že si zaslouží druhé referendum. „Při hlasování, které proběhne v dubnu 2017, bude také otázka zformulována jinak než byla ta předchozí, občané budou požádáni, aby se rozhodli mezi omezením imigrace za cenu ztráty přístupu k vnitřnímu trhu EU a zachováním statusu quo," vysvětluje Stratfor.

Konzervativní strany v zemi, včetně Křesťanskodemokratické lidové strany, jsou skálopevně přesvědčeny, že vláda podnikne kroky s cílem zastavit příliv migrantů do Švýcarska. Ale Bern je v prekérní situaci: Evropská unie hrozí koncem všech svých bilaterálních dohod se Švýcarskem (existuje jich více než 100), pokud se nenajde kompromis přijatelný jak pro voliče, tak pro Brusel. V případě, že blok splní svou hrozbu, by švýcarská ekonomika - která se opírá o vývoz do Evropské unie a o pracovníky přicházející ze členských států - řešila těžkou ránu.

„Ve snaze dostát výsledkům referenda a zachránit svůj přístup na společný trh, Bern požádal o možnost dávat při najímání pracovníků přednost švýcarským státním příslušníkům před zahraničním pracovníky. Nicméně Brusel poukázal na obavy, že by to mohlo vést k diskriminaci evropských občanů. Rovněž odmítl zavedení imigračních kvót, když argumentoval, že volný pohyb osob je jedním z nejzákladnějších požadavků vnitřního trhu," píše se v analýze.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker obhajoval tvrdý postoj EU v této otázce, během své zářijové návštěvy ve Švýcarsku řekl, že „neexistuje žádný jednotný trh a la carte". Jako mnoho jiných evropských představitelů se obává, že jakékoliv ústupky Švýcarsku v oblasti přistěhovalectví by mohly vytvořit nebezpečný precedens pro Velkou Británii v jednání s blokem, když se bude snažit stanovit podmínky svého odchodu. Spojené království doufá, že dojde k omezení přílivu přistěhovalců z EU, stejně jako to chce Švýcarsko. Evropští představitelé však varovali Londýn, který chce i nadále udržet přístup na jednotný trh, že má svou cenu - přijetí pracovníků z EU.

„Brusel a Bern musí dospět k dohodě do konce února 2017, tedy ve lhůtě stanovené pro švýcarské referendum. Přesto takový postup bude ztížen blížícím se brexitem, který zanechal vedoucí představitele EU na pochybách, zda udělit výjimky týkající se imigrace do jiných zemí, včetně Švýcarska. Evropská komise opakovaně uvedla, že jakákoli dohoda s Bernem se bude vztahovat pouze na Švýcarsko. Ale jsou si dobře vědomi toho, že tato varovná prohlášení nebudou příliš fungovat a neodradí Spojené království od používání švýcarského případu jako páky ve svých vlastních rozhovorech s Bruselem," píše Stratfor.

A jak se Švýcarsko bude pokoušet tyto problémy řešit, může to pouze přinést nejistotu jak v alpské zemi, tak i v Evropě jako celku, dodává analýza.

Témata:  Švýcarsko EU migrace Brexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.