Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země V4 čelí ostré kritice. Prý sabotují přerozdělování uprchlíků, zní z Řecka

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Atény - Na země Visegrádu, tedy Česko, Polsko, Slovensko a Maďarsko, se valí ostrá kritika z Řecka. Tamní ministr pro migraci Janis Muzalas dnes řekl, že V4 sabotuje evropský plán přerozdělování uprchlíků z Řecka a Itálie.

"Existuje evropské rozhodnutí, které se musí dodržovat. Naproti tomu pozorujeme kroky členských států jako je Visegrád - Polska, Česka, Maďarska, Slovenska, které sabotují přesídlování a staví se na odpor Evropské unii a jejím rozhodnutím. To musí přestat, a to zavčas," prohlásil Muzalas v řecké státní televizi ERT.

"Rozhněváni říkáme, že Evropa by měla konečně respektovat své závazky," zdůraznil rovněž Muzalas z aténského mezinárodního letiště, odkud dnes odletělo 111 uprchlíků do Finska.

Ministr řekl, že rok po spuštění přerozdělovacího programu ostatní země unie převzaly z Řecka jen asi 5000 uprchlíků, a přitom jich do konce tohoto roku měly převzít asi 33 tisíc.

Celkem loni země EU slíbily převzít z Řecka a z Itálie během dvou let 160.000 běženců. Týká se to období do září 2017. Některé státy s kvótami ale nesouhlasí, především země visegrádské skupiny, které ani nepočítají s tím, že by měly plán uplatňovat.

Muzalas si také postěžoval na nedostatečnou pomoc s vyřizováním žádostí o azyl. Země EU slíbily, že Řecku pošlou své zaměstnance, aby jim s vyřizováním žádosti o azyl pomohli.

Témata:  uprchlíci Řecko Visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy