Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K irácké hranici míří turecké tanky

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Istanbul - Turecká armáda dnes vyslala do provincie Şirnak na hranicích s Irákem 30 tanků a dalších bojových vozidel. Prý kvůli boji s teroristy. Ankara nicméně nedávno uvedla, že je připravena zakročit proti šíitským milicím, které jsou zapojeny do bitvy s Islámským státem o Mosul.

Turecká provincie Şirnak, do které armádní konvoj zamířil, je momentálně jedním z ohnisek konfliktu mezi tureckými silami a kurdskými bojovníky. Turecký ministr obrany Fikri Işik řekl, že Turecko "nemá povinnost" vyčkávat za svými hranicemi a udělá vše potřebné, pokud extremisté z Kurdské strany pracujících (PKK) získají pozice v severoirácké provincii Sindžár.

Armádní fotografie zobrazují dlouhý konvoj zahrnující tanky, obrněná vyprošťovací vozidla a stavební techniku. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan již v sobotu vyjádřil snahu země o posílení pozic na hranicích s Irákem.

Uvedl také, že Ankara má "jinou odpověď" pro případ, že by šíitští ozbrojenci "způsobili teror" v iráckém městě Tall Afar. To se nachází jen zhruba 150 kilometrů od tureckých hranic a je domovem početné populace Turkmenů s historickými a kulturními vazbami na Turecko. Ve čtvrtek na město ovládané teroristy IS zaútočily šíitské milice, poté co několik desítek kilometrů východně začala operace irácké armády s cílem vytlačit bojovníky IS z Mosulu.

Témata:  Turecká armáda Turecko Irák

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy