Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

FBI zveřejnila další dokumenty, které by před volbami mohly Clintonové uškodit

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - FBI zveřejnila další dokumenty, které by mohly týden před volbami uškodit Hillary Clintonové. Jedná se o dávno uzavřené vyšetřování kontroverzní milosti, kterou prezident Bill Clinton udělil stíhanému finančníkovi a sponzorovi Demokratické strany.

Marc Rich se stal legendou díky tomu, že v 60. a 70. letech zásadně přispěl k vytvoření promptního trhu s ropou, a sebral tím obchodování z rukou velkých ropných koncernů.

V 80. letech ho ale USA obvinily z neplacení daní a nelegálních ropných obchodů s Íránem. Rich zůstal ve Švýcarsku a FBI jej zařadila na seznam nejhledanějších osob. Prezident Clinton mu v lednu 2001, poslední den, kdy byl ve funkci, dal milost.

129 stran "silně cenzurovaných" dokumentů o Clintonově milosti se objevilo na webu FBI v pondělí podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Rozruch následoval až poté, co se později FBI o nich zmínila na twitteru.

Štáb demokratické kandidátky na prezidentku vyjádřil údiv nad nečekaným krokem FBI. "Pokud to není dáno nějakou stanovenou lhůtou ze zákona, pak je podivné," pozastavil se mluvčí štábu Brian Fallon. "Zveřejní teď FBI spisy o diskriminaci v Trumpových bytových komplexech v 70. letech?" dodal.

AP upozornila, že minulý měsíc FBI zveřejnila historické dokumenty o otci republikánského uchazeče Fredu Trumpovi.

Témata:  Hillary Clintonová FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) Bill Clinton

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy