Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chalífa Islámského státu Bagdádí se skrývá v Mosulu. Jeho zabití by znamenalo velkou věc, tvrdí kurdský generál

První veřejné vystoupení Abu Bakr al-Baghdádího, vůdce Islámského státu
První veřejné vystoupení Abu Bakr al-Baghdádího, vůdce Islámského státu
Foto: Reprofoto YouTube

Bagdád - Samozvaný chalífa Islámského státu abú Bakr Bagdádí se skrývá stále v Mosulu, řekl dnes náčelník generálního štábu armády iráckého autonomního Kurdistánu Fuád Husajn.

Kurdská vláda má z několika zdrojů informaci, že Bagdádí je stále v Mosulu. "Bude-li zabit, bude to znamenat kolaps celého systému Islámského státu," řekl Husajn.

Podle něj bude IS v případě Bagdádího smrti nucen hledat jeho následníka, který ale nebude mít autoritu, jakou měl Bagdádí. Podle Husajna se vůdce IS už devět měsíců skrývá a je závislý na velitelích, kteří bojují v Mosulu a v Tall Afaru.

Husajn počítá s tím, že členové IS budou Bagdádího bránit až do konce, což zřejmě boje v Mosulu prodlouží. "Je jasné, že prohrají, ale není jasné, jak dlouho to bude trvat," řekl Husajn britskému deníku The Independent.

Armáda se v úterý zmocnila televizní budovy na břehu Tigridu, který dělí Mosul na dvě části. Husajn řekl, že rychlost dobytí města bude mimo jiné záviset na tom, zda IS zničí pět mosulských mostů.

Témata:  Abú Bakr al-Bagdádí Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy