Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na severu Paříže se vyklízí další tábor. 3000 uprchlíků stanovalo na chodnících

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Paříž - Francouzské úřady dnes začaly s evakuací asi 3000 migrantů, kteří se utábořili pod visutou dráhou metra na severu Paříže. Většina z migrantů neusiluje o azyl ve Francii, ale chce se dostat do Británie.

Provizorní tábor v Paříži byl již několikrát vyklizen, ale před několika týdny opět vznikl. Někteří migranti tam utekli z Calais, jiní přicestovali z Itálie.

Hned ráno policisté odvedli z provizorního útočiště několik stovek mužů, žen a dětí do autobusů, které rozvážejí migranty do útulků v okolí. "Kam nás vedou? Do Paříže, anebo na venkov?" znepokojoval se devatenáctiletý mladík z Guineje. "Nemám ponětí, kam nás odvezou. Hlavně abych měl doklady. Už měsíc tady stanuji a jsem rád, že vypadnu," svěřil se Chálid (28).

Tento týden úřady dokončily rozvoz více než 6000 migrantů, hlavně Afghánců, Eritrejců a Súdánců, z tábora Džungle u Calais do 60 středisek po celé Francii. Nyní, po poklesu teplot a méně než půl roku před prezidentskými volbami, přišla řada na tábořiště na severu Paříže.

Ministryně pro bydlení Emmanuelle Cosseová na místě potvrdila, že evakuace se týká asi 3000 až 3500 migrantů a že pro všechny je zajištěno ubytování. Pro migranty, přepravované osmdesátkou autobusů, je vyčleněno místo v 74 útulcích, vesměs tělocvičnách, v okolí Paříže.

Pařížské tábořiště úřady naposledy vyklidily v polovině září, kdy se operace týkala asi 2100 migrantů, a na konci července, kdy evakuovaly skoro 2500 migrantů. Celkem během třicítky podobných akcí v metropoli bylo evakuováno asi 20.000 migrantů.

Témata:  uprchlíci Paříž Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy