Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová se odvolala proti rozhodnutí soudu, aby brexit schvaloval parlament

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn/Brusel/Berlín - Britská premiérka Theresa Mayová je přesvědčená, že vyhraje odvolání proti čtvrtečnímu rozhodnutí soudu, podle něhož vláda ke spuštění procesu vedoucího k odchodu země z Evropské unie (takzvanému brexitu) potřebuje souhlas parlamentu.

Premiérka to dnes podle zpravodajské stanice BBC sdělila evropským partnerům. Zdůraznila, že tak jak již dříve slíbila je odhodlaná do konce března 2017 proces brexitu zahájit aktivací článku 50 lisabonské smlouvy o fungování EU, který se týká odchodu ze společenství.

Mayová v telefonických hovorech s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou také uvedla, že její kabinet je velmi zklamaný soudním rozhodnutím a nyní se plně zaměřuje na odvolání k nejvyššímu soudu.

O vývoji po čtvrtečním soudním verdiktu, který by mohl brexit přinejmenším zpozdit, se Mayová rozhodla dnes také telefonicky hovořit s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, upřesnil premiérčin úřad.

Nejvyšší soud se k odvolacímu procesu v této kauze poprvé ve své historii sejde kompletní, tedy za účasti všech 11 soudců. Nejvyšší soud se podle BBC má případem zabývat začátkem prosince, ale rozhodnutí může oznámit až v lednu.

Pokud nejvyšší soud verdikt soudu nižší instance potvrdí, bude muset vláda nejspíš vypracovat návrh zákona k brexitu, který by musely schválit obě komory parlamentu. Ze strany zákonodárců přitom lze očekávat množství dodatků; poslanci by také mohli požadovat po vládě, aby upřesnila svou strategii vyjednávání o brexitu s EU, nebo dokonce žádat nové referendum, dodala BBC.

Témata:  Brexit Theresa Mayová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy