reklama

Hillary Clintonová v posledních desítkách hodin jedné z nejvypjatějších prezidentských kampaní americké historie láká voliče v nerozhodnutých státech na vystoupení celebrit.

Její sok Donald Trump, jehož kampaň má výrazně nižší rozpočet a hudební či filmové hvězdy jsou v jeho podpoře daleko skoupější, se tomu na svých mítincích vysmívá.

Demokratická politička se rozhodla vybojovat za pomoci koncertů bez vstupného dva státy, bez jejichž získání nemá Trump prakticky žádnou šanci zasednout v Bílém domě: Ohio a Floridu "Prosím, vezměte tuhle energii s sebou. Pomožte nám vyhrát v Ohiu," pronesla v pátek Clintonová k davu několika tisícovek nadšených diváků během předvolebního koncertu slavného manželského dua Beyoncé a Jay Z v Clevelandu.

Průmyslový stát na severu USA je pro republikány tradičním indikátorem úspěchu, bez jehož získání se jim v posledních deseti prezidentských volbách nepodařilo zvítězit. V boji o jeho 18 volitelů má podle průzkumů navrch Trump a Clintonová tu proto v posledních dnech vystupuje opakovaně, v neděli to bude s hvězdou místního basketbalového týmu Jamesem.

Na Floridě, kde je ve hře 29 volitelů a preference jsou tam prakticky vyrovnané, dnes pro změnu vystoupí vedle Perryové, jejíž bezplatný koncert má přitáhnout další tisícovky lidí a pomoci přesvědčit především zdejší hispánskou populaci, aby šla k volbám.