Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za osm dní ofenzívy zemřelo v Halabu 74 civilistů

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bejrút - Za osm dní od zahájení ofenzivy na východě města Halab (Aleppo) přišlo o život nejméně 74 civilistů, včetně 25 dětí.

Sdělila to dnes exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Opoziční bojovníci, kteří jsou obklíčeni ve východní části města, zahájili protiofenzivu na západ 28. října. Od té doby se zmocnili několika čtvrtí na západním okraji města. Podle syrské armády zemřelo za první tři dny této ofenzivy přes 80 lidí. Podle agentury AP není jasné, jak oba tyto odlišné údaje uvést do souladu.

Organizace ochránců lidských práv i OSN nyní povstalecké skupiny ostře kritizují za plošné ostřelování západního Halabu, kvůli němuž zemřely desítky civilistů. Až donedávna jejich kritika za útoky a nálety na civilní cíle směřovala hlavně proti vládním silám a Rusku, které syrská vojska podporuje letecky.

Rusko vyhlásilo na pátek přestávku v bojích a očekávalo, že ji povstalci využijí k evakuaci z města. Povstalecké skupiny to ale odmítly. Ruští činitelé pohrozili, že pokud povstalci neodejdou, ruská a syrská armáda uskuteční na východní Halab konečný útok. Dnes však z Halabu zatím žádné významnější útoky ani nálety hlášeny nebyly.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy