Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová se pustila do parlamentu: Vláda chystá brexit, respektujte to

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britská vláda pokračuje v přípravách na brexit bez ohledu na čtvrteční rozhodnutí soudu, podle něhož kabinet k zahájení procesu odchodu z Evropské unie potřebuje souhlas parlamentu.

Uvedla to dnes premiérka Theresa Mayová, která zároveň vyzvala členy obou parlamentních komor, aby nezapomínali na výsledek referenda, v němž se Britové v červnu vyslovili pro opuštění EU.

Zatímco odpůrci brexitu doufají, že jim verdikt soudu pomůže přinejmenším pozdržet odchod z unie, protievropští politici hodlají stejně jako Mayová prosadit březnové zahájení celého procesu.

"Lidé si vybrali a učinili tak rozhodně. Nyní je odpovědností vlády, aby konala svou práci a jednala zcela podle jejich zadání," napsala Mayová v dnešním vydání konzervativního nedělníku The Sunday Telegraph. I ti členové parlamentu, kteří nesouhlasí s výsledkem referenda, by při případném hlasování měli pamatovat na to, jak rozhodli voliči.

Kabinet Mayové se proti čtvrtečnímu verdiktu odvolal k nejvyššímu soudu, který se věcí bude zabývat v prosinci. Ministerská předsedkyně přitom zopakovala, že chce článek 50 lisabonské smlouvy o odchodu z EU aktivovat v březnu a zahájit tím dvouleté období jednání o nové podobě vztahů s unií.

Témata:  Brexit Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.