Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nikaragua volí nového prezidenta, vyhraje zřejmě opět Ortega

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Managua - Nikaragua dnes hlasuje v prezidentských volbách a vítězství by podle průzkumů měl snadno získat potřetí za sebou bývalý vůdce marxistických partyzánů Daniel Ortega.

Podpořit by jej měl stabilní hospodářský růst, který by měl zastínit obavy roztříštěné opozice z nastolení autokratické vlády jedné rodiny, uvedla agentura Reuters.

Socialista Ortega zemi vládne již bezmála deset let. Průzkumy odhadují jeho podporu na téměř 70 procent, což by znamenalo jeho výhru už v prvním kole, kde stačí získat 40 procent hlasů. Jeho nejsilnější konkurent Maximino Rodríguez má podle předvolebních anket šanci na zisk méně než deset procent.

Ortega, který příští týden oslaví jedenasedmdesáté narozeniny, kandiduje spolu se svou manželkou Rosarií Murillovou, kterou si vybral za viceprezidentku.V čele země stojí od ledna 2007 a přízeň obyvatel si získával mimo jiné štědrými sociálními programy, které mu financovala socialistická vláda Venezuely.

Větší část opozice vyzvala k bojkotu voleb, které považuje za nedemokratické. U voleb budou chybět mezinárodní pozorovatelé.

Témata:  Nikaragua volby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy