reklama

Slovenský premiér Robert Fico využil setkání předsednického tria v Radě EU v maltské Valettě a představil návrh na řešení uprchlické krize, pro který získal první podporu. Líbí se totiž jak Maltě, taik i Nizozemí.

"Navrhujeme, aby musel každý prokázat nějakou míru solidarity. Sami si ale vybereme, jak má ta solidarita vypadat. Pokud nechceme přijímat uprchlíky, a my nechceme, tak můžeme například poslat více policistů, můžeme dát více finančních prostředků, můžeme poskytnout i více odborníků," navrhuje Fico.

Solidarita se podle něj dá projevit například i mechanismem, který funguje v Gabčíkovo, kde Slovensko pomáhá Rakousku s žadateli o azyl. "Principiálně opakuji, jsem proti povinným kvótám a nikdo nemůže nutit suverénní zemi, aby navozila na své území lidí na základě rozhodnutí Rady ministrů vnitra. Jednoduše s tímto nemohu souhlasit," dodal podle slovenských médií.

Fico tako vyjádřil souhlas se slovy maltského premiéra Josepha Muscata, který přiznal, že kvóty jsou mrtvé, nikdo je nerespektuje a návrh Evropské komise, který mluví o povinných kvótách do budoucna včetně pokut, nemá podporu.

Evropa se musí vydat jinudy

 

Podle Fica je třeba jít jinou cestou. Zdůrazňoval, že je nutné hledat kompromis, který vidí v "efektivní solidaritě", tedy myšlence založené na tom, že každá země by mohla solidaritu vyjádřit svým vlastním způsobem.

"Principiální postoj mé vlády i mě osobně v tomto duchu znáte. Patřím mezi ty předsedy vlády, kteří odmítají povinné kvóty," dodal premiér po jednání se svým holandským protějškem Markem Ruttem a maltským premiérem Joseph Muscat. 

"Bylo to mimořádně otevřené setkání a ukazuje se, že nás čekají velmi těžké politické diskuse na summitu, který bude v prosinci," doplnil Fico, který má nyní v Bratislavě přijmout hlavního britského vyjednavače, který má na starosti vztah mezi EU a Velkou Británií.

 

V brexitu panuje shoda, v migraci ne

Holandský i maltský premiér následně pochválili průběh slovenského předsednictví a spolu vyzdvihli jeho dosavadní úspěchy, zejména dosažení dohody v otázce pohraniční a pobřežní stráže a Pařížské dohody o klimatických změnách.

Premiéři také přiznali, že v otázce migrace se názory členských zemí EU liší, budou se ale snažit hledat kompromis. Nizozemský premiér tvrdí, že představitelé EU jsou připraveni udržet si dobré vztahy s Tureckem.

"Máme společné stanovisko k brexitu, 27 zemí dokázalo dospět k jednotnému stanovisku, ale v otázce migrace musíme projít ještě dlouhou cestu," dodal maltský premiér.