reklama

Devětašedesátiletý Altner vyhrál na konci března letitý soudní proces se sociální demokracií, kterou zastupoval ve sporu o Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit 18,5 milionu korun a smluvní pokutu, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů Kč.

Sociální demokraté proti rozsudku podali dovolání, kterým se nyní zabývá Nejvyšší soud. Teď musí počkat na výsledek Altnerova dědického řízení. "Řeší se to úplně stejně jako u jiných řízení u nižších stupňů - tedy nejprve se musí postavit najisto, kdo nastupuje do práv a povinností zemřelého v rámci dědického řízení. Jinými slovy, někdo musí tu pohledávku zdědit. Až bude jasné, kdo ji zdědí, tak s takovým člověkem se bude pokračovat v řízení před Nejvyšším soudem," řekl ČTK ředitel kanceláře předsedy Nejvyššího soudu Aleš Pavel.

"ČSSD vyjadřuje soustrast rodině a blízkým JUDr. Zdeňka Altnera," napsal ČTK Jiří Chvojka, mediální zástupce advokátní kanceláře, která ČSSD ve sporu s Altnerem zastupuje. Jakékoliv další komentáře včetně právních považuje Chvojka vzhledem k současné situaci za nevhodné.

K budoucímu vývoji sporů se nevyjádřil ani advokát Veselý. "Já jsem v situaci, kdy už vlastně od pana Altnera nemám pověření. Mně to oznámila ráno rodina a požádala mě, abych to sdělil médiím," řekl k úmrtí klienta.

Altner byl v době rozsudku o odměny za právní služby v seznamu hledaných osob, stíhán byl kvůli zpronevěře více než 800.000 korun. Trestní kauzu, v níž právníkovi hrozilo dva až osm let vězení, už Obvodní soud pro Prahu 10 nestihl projednat v hlavním líčení - Altner se opakovaně omluvil ze zdravotních důvodů a soud čekal na vyhotovení posudku o jeho stavu. "Obecně mohu sdělit, že jestliže obžalovaný zemře, je trestní stíhání zastaveno. K rozhodnutí soudu je nutná zpráva z centrální evidence obyvatel, respektive úmrtní list," uvedla dnes na dotaz ČTK mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 10 Libuše Jungová. Po zastavení stíhání už soud nerozhoduje o nároku poškozených.

V současnosti běží i spor notáře Václava Halbicha s ČSSD a firmou Alba o zaplacení 17 milionů korun, rozsudek byl měl padnout v úterý. Halbich tvrdí, že s Altnerem na případu Lidového domu spolupracoval. Altner, který ve sporu vystupoval jako svědek, notářovy zásluhy bagatelizoval.

Altner pracoval jako podnikový právník, později se věnoval advokacii. Od roku 1997 zastupoval ČSSD ve sporu o vlastnictví pražského Lidového domu. Mandátní smlouvu o zastupování s Altnerem dojednal Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda strany Miloš Zeman. Kvůli sporům s ČSSD čelil Altner trestním oznámením a stížnosti u České advokátní komory. V lednu 2011 byl po kárném řízení vyškrtnut ze seznamu advokátů.