Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci z Mosulu našli nový domov: OSN otevřela před pár dny tábor, už teď praská ve švech

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Mosul/Bagdád - Ofenzíva iráckých a kurdských sil proti baště Islámského státu v Mosulu s sebou nese i negativní stránky. Jednou z nich je hromadný odliv obyvatel z města, kteří utíkají ve snaze zachránit si vlastní život. Mnohdy ale nemají kam jít.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v pátek oznámil otevření nového tábora pro uprchlíky z severoiráckého Mosulu. Zde začala 17. října mohutná ofenzíva iráckých vládních sil a jejich spojenců s cílem osvobodit město od extremistů z organizace Islámský stát.

Kvůli osvobozování Mosul ale lidé z města prchají a své domovy opustilo více než 22 tisíc obyvatel regionu. Ve většině případů nemají kam jít a stávají se lidmi bez domova, kteří jsou závislí na pomoci ostatních.

OSN se proto rozhodla vytvořit nový stanový tábor ve městě Hasan aš-Sam, kde je prozatím k dispozici 450 stanů. Počítá se ale s možností, že by se každý den mohlo postavit dalších 500 stanů.

Podle OSN za posledních 24 hodin do táborů v městech Cházir a Hasan aš-Sam přišlo asi 8000 lidí. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) navíc doplnila, že od 17. října Mosul a blízké obce opustilo 22.224 lidí, z toho 9700 byly děti.

Ofenzíva s cílem osvobodit Mosul je největší bitvou v Iráku od americké invaze do země v roce 2003. Na pozice islamistů útočí více než 25 tisíc ozbrojenců z řad irácké armády, polovojenských kurdských jednotek, sunnitských kmenových jednotek a státem schválených šíitských milicí. Jejich ofenzívu podporuje nálety koalice vedená Spojenými státy.

Mosul je v rukou islamistů od léta roku 2014, kdy se jim podařilo zmocnit se velkých částí území na severu a západě Iráku. Mnoho civilistů z Mosulu od zahájení operace před dvěma týdny uprchlo, ale některé další zadržují bojovníci IS a používají je jako živé štíty. To také komplikuje další leteckou podporu, kterou v dosavadní fázi ofenzívy měly pozemní síly od mezinárodní koalice v čele s USA.

Masrur Barzání, šéf bezpečnostní rady autonomního kurdského regionu na severu Iráku, uvedl, že se islamisté snaží odrazit pokračující ofenzívu iráckých a kurdských sil na Mosul i za pomoci zakázaných bojových plynů chloru a yperitu. Ozbrojenci také podle něj používají vzájemné propojené systémy improvizovaných výbušných zařízení, kterými dokáží najednou odpálit celé čtvrti.

Témata:  Irák uprchlíci

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy