Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brutalita Islámského státu byla pro Talibance moc. Podívejte se na jejich vyjádření

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Islámský stát se snaží získat sílu v Afghanistánu. Připojila se k nim i řada stoupenců Talibanu. Pro některé však byla jejich brutalita příliš.

Stoupenci Islámského státu v Afghánistanu objevil loni a získal poměrně rozsáhlé území na východě země. Z oblasti utekly stovky lidí a stovky jich zemřelo. IS si zde získala některé dřívější stoupence Talibanu. Pro některé z nich však jejich brutalita byla neakceptovatelná.

CNN hovořilo se dvěma bývalými bojovníky Talibanu - Arabistanem a Zaitounem. Uprostřed bojů mezi jednotlivými frakcemi jejich skupina prohrávala, potom se prý objevil Islámský stát a nabídl jim nové zbraně a nepříliš možností na výběr. A jejich vůdce tak brzy slíbil poslušnost Abu Bakru al-Baghdadimu, vedoucímu IS. 

Nicméně během rozhovoru pro CNN oba muži uvedli, že si brzy uvědomili, že pravé cíle IS obyčejným Afgháncům nepomohou. "Mají rádi stínání lidí," popisuje Zaitoun. Věděli, kdo je bohatý a tak si zvali peníze. Chudí buď mohli bojovat s nimi nebo byli zabiti," prozradil Arabistan.

Bylo toho prý na ně příliš a oba si vzpomínají na chvíli, kdy si uvědomily chybu svého počínání.  "Pamatuji si, když bylo sťato sedm lidí na trhu. Byli mezi nimi i vládní pracovníci pákistánského Tálibánu. Viděl jsem pět metrů dlouhou kládu, na které to udělali, pokrytou krví. Potom hodili těla pryč, nepohřbené. Bylo to velmi neislámské," vypráví Zaitoun. Arabistana zase šokovalo zjištění, že pokud by při boji pro ně zemřel, jeho žena a děti by byli odvedeni do tábora.

Oba muži se stali tvářemi programu agentury NDS, která se snaží odratit místní mladé muže od připojení se k IS. Po americkém bombardování měli místní chvíli klid. Podle Zaitouna afghánská vláda nedělá dost a jen díky americkým dronům IS musí ustupovat. Nyní se však podle CNN opět začalo něco dít.

Propagandistický kanál ISIS FM byl prý po několik měsíců tichý, během minulého týdne však podle místních opět začal vysílat. "Tři dny signál fungoval. Žádali po lidech poslušnost a měli jsme vytáhnout na Kábul," cituje jednoho z obyvatel CNN.

IS začátkem roku působil v šesti nebo sedmi okresech v oblasti Nangarhár, nyní je podle americké armády aktivní ve třech či čtyřech. "Stále více a více se však přibližují provincii Kunar," říká generálmajor Jeff Buchanan, zástupce náčelníka pro americké operace v Afghánistánu. "Když cítí tlak na jednom místě, mají tendenci se přesunout jinam," dodává.

Témata:  Islámský stát Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy