Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Taliban započal jarní ofenzivu, slibuje tažení do Afghánistánu a více sebevražedných útoků

Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Foto: AFP

Kábul - Taliban dnes oznámil začátek jarní ofenzivy v Afghánistánu a slibuje, že bojovníci vystupňují tažení proti baštám vlády. Islamisté chtějí také více sebevražedných útoků, cílených vražd nepřátelských velitelů a "normální život" pro lidi.

Letošní ofenziva, která byla oficiálně zahájena dnes v 05:00 místního času (02:30 SELČ), nese jméno zesnulého vůdce Talibanu mully Muhammada Umara a přichází krátce poté, co Kábul navštívil americký ministr zahraničí John Kerry. Ten potvrdil americkou podporu afghánské vládě národní jednoty vedené prezidentem Ašrafem Ghaním.

"Džihád (svatá válka) proti agresivní, uzurpátorské armádě nevěřících je naší svatou povinností a jedinou cestou ke znovunastolení islámského systému a k opětovnému získání nezávislosti," uvedl Taliban.

Hnutí Taliban je nyní vůbec nejsilnější od roku 2001, kdy bylo s pomocí zahraničních jednotek v čele s USA zbaveno moci. Mezinárodní oddíly ukončily bojové operace v Afghánistánu v roce 2014 a Taliban od té doby dobyl řadu venkovských území a krátce i velké město Kunduz na severu země.

Kromě útoků slibuje hnutí ve svém prohlášení i zřízení spravedlivé vlády v oblastech, které kontroluje, aby tam "byli lidé v bezpečí a mohli žít normálním životem".

Témata:  Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy