Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dění v Turecku je mimořádně znepokojivé, tvrdí EU. Ankara kritiku odmítá

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Vztahy mezi Tureckem a EU se prudce zhoršují. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová dnes označila poslední dění v Turecku za mimořádně znepokojivé. Ankara kritiku odmítla.

"EU a její členské státy sledují poslední dění v Turecku s hlubokým znepokojením," uvedla Mogheriniová. Text poté připomíná snahy obnovit v zemi trest smrti, pokračující omezení svobody projevu také na internetu a další zavírání médií a perzekuci novinářů, včetně šéfredaktora listu Cumhyriet, ale i zatčení politiků opoziční strany a několika poslanců.

Turecké ministerstvo zahraničí označilo nejnovější kritiku EU za "nepřijatelnou". V prohlášení ministerstvo uvedlo, že EU ztratila důvěru Turků v otázce boje proti terorismu. Právě bojem proti terorismu zdůvodňují turecké úřady své kroky po červencovém pokusu o vojenský puč.

Květnové rozhodnutí tureckého parlamentu, které mnoha jeho členům odebralo imunitu, budí podle EU vážné obavy. Imunita má podle unie být udělována nediskriminačně a její odebrání musí vždy souviset s konkrétní věcí a odehrát se podle průhledných pravidel. Evropská unie ale potřebuje pokračující tureckou spolupráci při plnění jarní dohody, která výrazným způsobem omezila migrační proud.

EU dnes připomněla své odsouzení puče. Uznává, že turecká strana musela reagovat, takové kroky by však podle unie měly být proporční.

Mogheriniová jednoznačně odsoudila teroristické útoky a násilí. "Akce proti Straně kurdských pracujících (PKK), kterou EU a její členské země označují za teroristickou organizaci, jsou legitimní, musejí se však odehrávat s plným ohledem k principům demokracie, proporcionality a s respektem k lidským právům," uvádí prohlášení.

Témata:  Federica Mogherini EU Turecko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy