Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzkaz pro Rusko: Americký velvyslanec naznačil, co se bude dít dál

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Jak uvedly The Moscow Times, americký ambasador v Rusku John Tefft soudí, že poté co utichne noční volební pozdvižení, americké instituce budou pokračovat ve svém demokratickém kurzu. Toto konstatování přichází v okamžiku, kdy kontroverzní kandidát Donald Trump přetáhl na svou stranu klíčové státy USA a sebral volební vítězství své demokratické oponentce Hilary Clintonové.

Tefft citoval z americké ambasády v Moskvě prezidenta Obamu, že bez ohledu, kdo v těchto prezidentských volbách zvítězí, bude to znamenat, že slunce znovu vyjde (že nepřestane vycházet) nad Amerikou. Ať už tedy ve volbách uspěje kdokoli, jsou to právě Američané, kteří rozjeli a „pokračují" ve velikém experimentu jménem demokracie. Tefft poznamenává, že americká demokracie zažila dobré i těžké časy a že on sám je hrdý na systém své země, že celkové dění v Americe je fenoménem, který dalece převyšuje volby samotné.

Tefft vyjádřil důvěru v dělení moci v Americe. Oplývá vírou v zákony a konstituci USA, v dobře fungující 4. stav – ve svobodný tisk, který funguje jako jeden z garantů politické stability země. Věří ve vládu, kterou již někdejší prezident Abraham Lincoln vystihl jako „z lidí sestávající a lidem sloužící".

Moskevské Timesy připomínají, že Trump byl dlouho podceňován, jelikož nikdy nezastával veřejnou funkci, nýbrž vždy býval upřímným businessmanem. Byl dokonce haněn za údajnou kolaboraci s ruským prezidentem Vladimírem Putinem. Ten na adresu Trumpa pověděl, že Donald Trump je „chytrý a talentovaný muž". 

Výše uvedené stanovisko přichází spolu s dalšími zprávami z Ameriky. Jednou z nich je čerstvá zpráva, která informuje, že v Americe byl nalezen mrtvý pracovník generálního konzulátu Ruské federace. Tiskový mluvčí vyslanectví RF ve Washingtonu jako předběžnou příčinu uvedl srdeční selhání.

Pokud jde o vyjádření Putina na adresu Trumpa stran jeho bystrosti a talentovanosti, sám, nyní již očividný 45. prezident Spojených států Donald Trump, odpověděl, že sice nemá Vladimíra Putina za nejlepšího přítele, poněvadž jej „nezná a nikdy se s ním doposud nesetkal". The Huffington Post nicméně připomíná, že Trump již dříve před publikem vyzýval ruské hackery, aby narušovali kampaň Clintonové (aby se pokusili nabourat do jejích uniklých, přesto FBI utajovaných e-mailů).

Během kampaně Trump nicméně mírnil svoji rétoriku – viz jeho slova o tom, že Putin není jeho „nejlepší" přítel. V každém případě můžeme říci, že se z politického outsidera stal, jak se o tom jistě přesvědčíme, nejsilnější muž planety, který může velmi významně zamíchat kartami rozehrané geopolitické hry na zemském glóbu.

Možná to bude Trump, který, až se sejde s Putinem, věnuje mu symbolické tlačítko RESTART, k čemu se již dříve měla Hilary Clintonová. Clintonová však přijela do Ruska s maketou tlačítka RESTART, které ač neslo ruský nápis vyvedený latinkou, přesto obsahovalo chybu. Sergej Lavrov Clintonovou na ni upozornil. Místo výrazu PEREZAGRUZKA (=restart), darovala Clintonová Lavrovovi nápis „PEREGRUZKA" – neboli „PŘETÍŽENÍ". Tedy uvidíme co příští dny, měsíce a léta „trumpování" přinesou Americe a světu. Zda nové přetížení či opravdový restart, celosvětové uvolnění a úspěšný boj proti terorizmu.

Témata:  Rusko USA Donald Trump

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy