Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína popřála Trumpovi a těší se na spolupráci, Taliban už mu také poslal vzkaz

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Peking/Kábul - Čínský prezident Si Ťin-pching poblahopřál americkému republikánskému kandidátovi Donaldu Trumpovi k vítězství ve volbách. Budoucí prezident USA už také dostal vzkaz z Afghánistánu od Talibanu.

"Přikládám čínsko-americkým vztahům velký význam a těším se, že budeme společně usilovat o to, abychom zachovali principy bezkonfliktní spolupráce, která je založena na vzájemné důvěře a oboustranných výhodách," řekl Si telefonicky Trumpovi. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang již předtím prohlásil, že Peking bude spolupracovat s novým americkým prezidentem.

Trump v minulosti o Číně prohlašoval, že je jedním z největších protivníků USA, zejména, pokud jde o hospodářskou politiku. Trump tvrdil, že Čína bere Američanům práci, a sliboval nastolit vůči Pekingu zpřísněný obchodní režim vycházející z toho, že Čína bude oficiálně označena za zemi, která "manipuluje s domácí měnou".

Taliban dnes vyzval Trumpa ke stažení amerických jednotek z Afghánistánu. Informovala o tom agentura Reuters. "Američané by měli nastolit politiku, jejímž důsledkem nebude upírání nezávislosti a suverenity jiným národům," uvedli islamisté.

"Především by pak měli stáhnout všechny své vojáky z Afghánistánu," dodal Taliban. V Afghánistánu nyní působí 10 tisíc amerických vojáků.

Témata:  Si Ťin-pching 1 Donald Trump Tálibán

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy