Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islandský ministr financí kvůli Panama Papers nerezignuje. Nic jsem neprovedl, hájí se

Panama Papers
Panama Papers
Foto: Pixabay

Londýn - Islandský ministr financí Bjarni Benediktsson nemá v plánu rezignovat na svou funkci, ačkoli jeho jméno figuruje v Panama Papers. Nebude tak následovat premiéra Sigmundura Davída Gunnlaugssona, který svůj post již opustil.

"Ne," odpověděl dnes Benediktsson v Londýně na otázku novinářů, zda hodlá kvůli aféře odstoupit.

Gunnlaugsson sice minulý týden rezignoval, koaliční vláda jeho Pokrokové strany a Strany nezávislosti se však udržela v prakticky nezměněném složení u moci. Ministr financí Benediktsson přitom vlastnil offshoreovou firmu v daňovém ráji na Seychelách a ministryně vnitra Ólöf Nordalová v Panamě. Oba shodně říkají, že se ničeho nezákonného nedopustili.

Převádění peněz do offshoreových firem není nezákonné. Podle expertů by ale dokumenty, které unikly z panamské právní a poradenské společnosti Mossack Fonseca, mohly poskytnout důkazy o daňových únicích, praní špinavých peněz, porušování sankcí, drogových obchodech a dalších zločinech.

Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ), které se podílelo na zveřejnění Panamských dokumentů, uvedlo, že Benediktsson potvrdil své třetinové vlastnictví společnosti na Seychelách. Firma byla prý vytvořena k investicím do čtyř bytů v rozestavěné budově v Dubaji. Činnost firmy byla postupně omezována a v roce 2012 byla odstraněna z registru firem na Seychelách.

Agentura AFP upozornila, že v Panamských dokumentech je zmíněno asi 600 Islanďanů. Tato země s 320.000 obyvatel má v dokumentech tedy vůbec nejvyšší počet lidí na obyvatele.

Offshoreové firmy Islanďanů jsou dědictvím euforie, která vládla v islandském finančním sektoru krátce po roce 2000. Islandské banky tehdy mohutně expandovaly do zahraničí, ovšem za cenu velkého zadlužování. To nakonec vedlo v roce 2008 ke krachu tří nejvýznamnějších islandských bank.

"Je to malá klika, která se ani po (finanční krizi) z roku 2008 nevzdala svých aktivit. Jen se tím potvrzuje, že peníze vydělané během let překotného rozvoje se nevypařily do vzduchu," zlobí se Kolbrún Elfa Sigurdardóttirová (50), jedna z obyvatele Reykjavíku.

Témata:  Island Panama Papers

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy