Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oblast 51: Místo, kde mimozemšťané napadli vědce?

Oblast 51 se nachází mezi regionem Yucca Flats a Nevada Test Site (NTS) - územím testování nukleárních zbraní Amerického úřadu jaderné energie. Jaderný sklad Yucca Mountain je asi 64 kilometrů jihozápadně od Groom Lake.
Oblast 51 se nachází mezi regionem Yucca Flats a Nevada Test Site (NTS) - územím testování nukleárních zbraní Amerického úřadu jaderné energie. Jaderný sklad Yucca Mountain je asi 64 kilometrů jihozápadně od Groom Lake.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Carson City (Nevada) - Málo míst na světě je natolik kontroverzních, jako Area 51 neboli Oblast 51. Území ležící na okraji rozsáhlé solné oblasti vyschlého jezera Groom Lake v jižní části amerického státu Nevada oficiálně ukrývá přísně střeženou základnu Amerických vzdušných sil, podle konspiračních teoretiků jde ale ve skutečnosti o oblast, kde vláda drží a tajně zkoumá mimozemšťany.

Oblast 51 leží mezi regionem Yucca Flats a Nevada Test Site, územím testování nukleárních zbraní Amerického úřadu jaderné energie. Oblast je sama o sobě pro běžné smrtelníky nepřístupná a hlídá ji řada kontrolních stanovišť, přes která nenechá ozbrojená ochranka nikoho projít.

Největší zájem o dění v oblasti byl za studené války, a to hned ze dvou důvodů. První je vcelku logický, předpokládalo se totiž, že zde americká armáda vyvíjí a testuje nová letadla.

Sovětské špionážní satelity se proto snažily získat co nejlepší fotografie oblasti, ze kterých lze ale rozpoznat jen málo. I dnes je na satelitních snímcích patrná základna, přistávací plocha, hangáry a jiné, typicky vojenské vybavení. Otázkou však zůstává, co se nachází v podzemí komplexu.

Za druhým důvodem zájmu o danou oblast je potřeba se podívat až do roku 1963. Tehdy se v Utahu, který s Nevadou sousedí, odehrálo něco, co nápadně připomíná takzvaný "Roswellský incident", a sice havárie letounu. Tu se armáda snažila ututlat a podobně postupovala i v případě celé základny, což podnítilo konspirační teoretiky a vyvolalo spekulace o mimozemšťanech.

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) až po letech oficiálně připustila existenci Oblasti 51. Potvrdila, že oblast sloužila k testování špionážních letounů U-2 a Oxcart během studené války, o údajných mimozemšťanech se ale CIA nezmínila. 

Konflikt z roku 1963 ale dosud uspokojivě vysvětlen nebyl. Předpokládá se však, že v Utahu došlo ke zřícení letadla A-12, které oplývalo zřejmě nejvyspělejší leteckou technologií své doby. Mělo jít o první neviditelné letadlo na svět a jeho výroba měla probíhat právě v Oblasti 51. Konspiračním teoretikům to ale nestačí.

Řada z nich tvrdí, že armáda v základně ukrývá ostatky mimozemšťana z údajného létajícího talíře, který se v roce 1947 zřítil poblíž městečka Roswell. Byť bylo na toto téma natočeno mnoho dokumentů a objevilo se i v populárním snímku Den nezávislosti, armáda ani tajné služby nikdy nic takového nepotvrdily.

Oblast 51: Místo, kde mimozemšťané napadli vědce

Oblast 51 v Nevadě možná není osamocena. Nedaleko Groom Lake se nachází Papoose Lake a pod ním údajné leží tajné podzemní centrum S4. Oba komplexy má propojovat rozsáhlý podzemní železniční systém, ale i v tomto případě jde pouze o neověřené teorie.

Stejně jako Oblast 51 i S4 je podle ufologů místem, kde dochází ke zkoumání mimozemského života. O existenci údajného komplexu S4 toho není mnoho známo, poprvé o něm ale promluvil Robert Lazar, který od roku 1988 pracoval právě na základně v nedaleké Oblasti 51.

V roce 1989 vystoupil v televizi a s pozměněným hlasem a jménem tvrdil, americká vláda v Oblasti 51 prováděla výzkumy na devíti kosmických strojích. V roce 1979 zde mělo údajně dojít k nehodě, při které mimozemšťané zabili vědce a členy ochranky.

Americká vláda všechny informace popřela. Vyvrátila jak existenci základny, tak i samotné Lazarovo angažmá. Později se ale ukázalo, že Robert Lazar na základně v Oblasti 51 skutečně pracoval.

Kolem Oblast 51 panuje řada dalších teorií a hypotéz. Jedna z nich tvrdí, že jde o místo, které simuluje prostředí Měsíce a v němž došlo k fingovanému natočení přistání člověka na Měsíci.

Další teorie tvrdí, že zde vláda ukrývá mimozemšťana, který s vědci komunikuje telepaticky. Tuto teorii podpořil snímek Area 51: The Alien Interview, který na záznamu zachycuje údajný výslech mimozemšťana.

Co se skutečně ukrývá v oblasti je dodnes záhadou. Je ale možné, že spolu s novým prezidentem dojde k dalšímu odtajnění dosud nedostupných a neznámých materiálů.

Témata:  Oblast 51

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy