reklama

59% Němců chce, aby Merkelová stanula v čele „Unie", která je tvořena Merkelovou stranou Křesťanští demokraté (CDU) a jejich sesterskou stranou, bavorskou Křesťansko-sociální unií  (CSU). 35% si to nepřeje, vyplynulo z průzkumu uskutečněného třetího a čtvrtého listopadu agenturou Forsa pro magazín Stern. Vyzpovídáno bylo 1002 lidí.

Vrchní spojenci Merkelové naznačili, že od ní očekávají čtvrtou kandidaturu do úřadu, ačkoliv její rozhodnutí pustit více než milion migrantů z Blízkého východu, Afriky a jiných částí světa do Německa polarizovalo společnost.

Merkelová, 62, byla kancléřskou evropské největší ekonomiky od roku 2005. Opakovaně odmítla komentovat, zdali bude kandidovat v roce 2017. Uvedla pouze, že své záměry objasní v náležitý čas. V září řekla, že je stále motivována.

Jestliže se Merkelová rozhodna nekandidovat, 26% si myslí, že ministr financí Wolfgang Schaeuble, který si získal respekt za řešení krize eurozóny, by byl nejlepším kandidátem za konzervativce, zatímco 18% by preferovalo ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou. Podle 12% je tím ideálním kandidátem ministr vnitra Thomas de Maiziére.

O Ursule von der Leyen se často spekuluje, že je možnou náhradkyní Merkelové. Von der Leyen však v říjnu uvedla, že by ráda zůstala v její současné roli i po volbách.