Ruští politici Trumpově zvolení tleskali (0:34) | video: YouTube

Dvořák v komentáři na stránkách rozhlasu připomněl zprávy některých ruských médií, podle kterých se ve Státní dumě trhl potlesk poté, co se její poslanci dověděli o Trumpově vítězství. Vjačeslav Nikonov, zástupce strany Jednotné Rusko svým kolegům nadšeně ohlásil: „Milí přátelé, respektovaní kolegové. Před třemi minutami Hillary Clintonová připustila svou porážku v amerických prezidentských volbách a před sekundou Trump začal svou řeč jako zvolený prezident Spojených států amerických a blahopřeji vám." 

"Ruský prezident kromě naděje ve zlepšení současných mrazivých vzájemných vztahů mezi oběma zeměmi vyjádřil také jistotou, že budování konstruktivního dialogu mezi Moskvou a Washingtonem, založeného na zásadách rovnoprávnosti, vzájemné úcty a reálného respektu k postojům toho druhého odpovídá zájmům národů obou zemí i celého světového společenství," připomíná komentátor.

Právě potlesk ve Státní dumě podle něj jen podtrhuje, že přesně tohle většina ruských politických špiček od Trumpa očekává. „Kdyby dnes bývala vyhrála Hillary Clintonová, v moskevských poslaneckých lavicích by jistě nikdo netleskal. Můžeme si samozřejmě klást otázku, kde se v ruských politicích bere tolik entuziasmu," píše Dvořák.

Jedním dechem připomíná, že už od sovětských dob po dlouhá desetiletí platí, že lídrům Ruska to tradičně s americkými republikánskými prezidenty šlo jaksi lépe než s těmi demokratickými. A to navzdory faktu, že třeba Ronald Reagan se nakonec stal uznávaným vítězem ve studené válce a tím pádem hlavním garantem rozpadu Sovětského svazu.

„Co ale Moskva od Trumpa očekává? Zcela nepochybně musí ruským politikům jako hudba sfér znít Trumpovy úvahy o přehodnocení americké severoatlantické politiky a další vyloženě izolacionistická témata, která naznačují, že nový prezident USA je rozhodnut soustředit se především na domácí problémy," připomíná komentátor.

Kdyby k tomu opravdu došlo, kremelským stratégům by to podle něj – alespoň zdánlivě – rozvazovalo ruce a v kombinaci se značnou evropskou závislostí na ruských energetických zdrojích by to poskytlo třeba možnost tlačit vice na Ukrajinu, Polsko či Pobaltí.

„Na druhé straně vzájemné komplimenty, jež si Donald Trump a Vladimir Putin v posledním půlroce vyměnili, hovoří samy za sebe: Trump o Putinovi řekl, že je mnohem lepším vůdcem Ruska než Obama Ameriky a Putin Trumpa zase označil za politického génia," připomíná pochlebování mezi oběma politiky Dvořák.

Přirozeností obou mužů je podle něj jakési akcentované chlapáctví, tedy fenomén, na kterém funguje třeba i vztah mezi Putinem a Silviem Berlusconim. „Jak víme, v Putinově případě to docela funguje. Zda to ale opravdu bude znamenat přátelské rusko-americké objetí přes naše užaslé evropské hlavy, v žádném případě nikdo nikomu zaručit nemůže – a na to by v Moskvě měli myslet především," dodává komentátor Českého rozhlasu.

– Globe24.cz

100

Tvrdí, že jim je 17, přitom mají vousy. Rakouský policista promluvil…

Čtěte dále