Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Steinmeier odsoudil puč v Turecku, zkritizoval ale zatýkání

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier
Foto: Reprofoto ČT

Ankara - Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier přijel na oficiální návštěvu Turecka. Odsoudil červencový pokus o státní převrat, vyjádřil ale znepokojení nad následnými čistkami.

Steinmeir dodal, že Německo chce zlepšit vztahy s Tureckem, které je klíčové ve snaze unie zadržovat vlnu uprchlíků z Blízkého východu. Je také proti přerušení rozhovorů o vstupu Turecka do EU.

Německo svého partnera ze Severoatlantické aliance podporuje v boji s terorismem, ať už s radikály z takzvaného Islámského státu (IS) nebo zakázané separatistické Strany kurdských pracujících (PKK).

Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavusoglu v této souvislosti uvedl, že německé úřady podle něj řeší 4500 případů týkajících se členů PKK, ale že do Turecka vyhostily pouze tři osoby.

Turecký ministr zahraničí se dotkl také otázky možného obnovení trestu smrti, které Západ kritizuje a které by také patrně vedlo k přerušení přístupových jednání. Çavusoglu řekl, že o znovuzavedení nejvyššího trestu rozhodne turecký lid.

Témata:  Frank-Walter Steinmeier Turecko Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy