Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurdské milice se stáhnou z Manbidže, chtějí osvobodit Rakku

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Kurdské milice YPG se chtějí stáhnout ze severosyrského města Manbidž, aby se mohly podílet na operaci s cílem osvobodit město Rakka, baštu Islámského státu. To patrně vyvolá další spor s Tureckem.

Zástupce Spojených států v koalici proti IS Brett McGurk na twitteru napsal, že všechny jednotky YPG z Manbidže odejdou, až vycvičí místní síly, aby byly město schopné bránit proti IS.

Také Turecko je připraveno se po boku USA zúčastnit operace s cílem dobýt Rakku, kde podle odhadů žije až 500 tisíc lidí. Podle turecké diplomacie by se ale v případě účasti Turecka na ofenzivě proti IS v Rakce nesměli akce účastnit právě kurdské milice YPG.

Podle Ankary totiž YPG úzce spolupracují se separatistickou Stranou kurdských pracujících (PKK), s níž vede turecká armáda ozbrojený boj. Právě obava z toho, že kurdské milice po porážce IS ovládnou souvislý pohraniční pás v Sýrii podél turecké hranice, vedla Ankaru k tomu, že se na konci srpna zapojila do pozemních bojů v Sýrii.

Témata:  Kurdové Islámský stát Turecko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy