reklama

Marcos vládl Filipíncům 20 roků železnou pěstí, věznil disidenty a potlačoval občanské svobody, dokud ho v roce 1986 nesvrhlo nekrvavé lidové povstání. Tisíce komunistických povstalců a prezidentových politických odpůrců byly během jeho vlády zabity.

Marcos, který byl spojencem USA, se po svržení uchýlil do exilu na Havaj, kde v roce 1989 zemřel, aniž byl postaven před soud. Odhaduje se, že během své vlády Marcos se svou rodinou nezákonně nashromáždil pět až deset miliard dolarů.

O tom, aby byl Marcos pohřben jako hrdina, rozhodl v srpnu nynější kontroverzní filipínský prezident Rodrigo Duterte. Nejvyšší soud minulý týden odmítl protestní petici aktivistů za lidská práva a pohřeb s poctami pro Marcose odsouhlasil.

Opozice kritizovala, že Marcosova rodina držela dobu konání pohřbu do poslední chvíle v tajnosti. "Ohledně Marcosových to není nic nového - tajili své bohatství, tajili porušování lidských práv a tajili i čas pohřbu," prohlásila viceprezidentka Leni Robredová.

Tělo diktátora Marcose bylo vráceno na Filipíny počátkem 90. let a bylo uloženo v mauzoleu v jeho domovském městě Paoay. Také členové Marcosovy rodiny se v 90. letech vrátili na Filipíny a získali znovu silný politický vliv jako představitelé své domovské provincie Ilocos Norte.