Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž s HIV zneužíval mladé dívky. Styk s nimi měl prý kvůli "duševní očistě"

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Lilongwe - Tento týden bude v Malawi vynesen verdikt nad mužem, který měl v rámci „duševní očisty dívek“ pohlavní styk nejméně se 104 dospívajícími dívkami. Časem zjistil, že je HIV pozitivní, přesto ve svých sexuálních praktikách pokračoval.

Eric Aniva byl zatčen úřady v červnu tohoto roku, od té doby čeká na konečný rozsudek ve vazební věznici. Společnost v Malawi je rozdělena. Zatímco jedni se tradičních zvyků a Anivy zastávají, jiní volají po trestu smrti.

Aniva na svoji obhajobu uvádí, že byl najat příbuznými postižených děvčat, aby z nich setřásl prach dětství a ony tak mohly vstoupit do života dospělých. Problém spočívá v tom, že proti němu zneužité dívky nechtějí svědčit. Otázkou také zůstává, pro jaký trest se malawijský soud rozhodne. V některý částech země se totiž sex s dospívajícími dívkami považuje za jeden z tradičních rituálů.

Aniva měl mít také sex s čerstvými vdovami. I tenhle zvyk totiž patří k tradičním pro některé z kmenů v Malawi. Obvykle mají v některých částech země vdovy sex s bratry, nebo bratranci zesnulých manželů. V případě jejich indispozice je zastupoval právě Aniva. Od rituálu spočívajícím v sexu s čerstvými vdovami bylo však před časem v Malawi upuštěno.

Vězněný Eric Aniva poskytl exkluzivní rozhovor britské BBC, ve kterém se otevřeně přiznal, že o své nemoci věděl a ani tak nenechal svého počínání.

„HIV je vrah. Jak může někdo s tomto stavu dělat to, co udělal? Myslím, že je to ďábel. Chamtivý a sobecký. Kdybych ho mohl soudit, tak bych ho nechal zabít, nebo mu dal doživotní vězení," řekl jeden z pracovníků z nemocnice Královny Alžběty v Blastyre, kde je až 70% pacientů HIV pozitivních.

V případě odsouzení však podle malawijských zákonů hrozí Anivovi pouze pětileté vězení.

Témata:  Malawi soudy sexuální zneužívání

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy