reklama

Vlna útoků začala v Malawi v polovině září a dospěla už také do Blantyre, druhého největšího města v zemi. Jednoho muže zde ve čtvrtek rozvášněný dav ubil a následně zapálil, druhého útočníci ukamenovali.

Podle BBC zřejmě první oběť trpěla mentálními problémy nebo epilepsií. Britský deník The Guardian uvádí, že vlna násilí v důsledku strachu z domnělých upírů má již šest obětí, podle agentury Reuters je jich nejméně devět.

"S ohledem na to, že jsme konzervativní a obecně pověrčivý národ, který věří tajemným magickým zdůvodněním různých jevů, mají lidé tendenci vinit za své strádání ty, kterým říkají vysávači krve," uvedl psycholog z Malawijské univerzity Chiwoza Bandawe. Dodal, že cílem útoků jsou často psychicky nemocné osoby.

Situaci na jihu Malawi se snaží zklidnit policie, která zatkla 140 osob podezíraných z účasti na krvavém tažení proti domnělým upírům. Zasažené oblasti monitoruje také prezident Peter Mutharika. Ten zároveň před týdnem varoval "upíry", aby přestali terorizovat obyvatelstvo.