Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová a její kandidatura: SPD je pod tlakem, AfD slaví

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Angela Merkelová (CDU) v neděli oznámila, že se bude opět ucházet o křeslo kancléřky. Předsedkyně protiuprchlické Alternativy pro Německo (AfD) Frauke Petryová vyjádřila nadšení, že se s ní utká ve volebním souboji. Naopak vládní sociální demokraté (SPD) budou pod tlakem.

"Znovu se tak chce nechat zvolit politička, která způsobila nebezpečný přistěhovalecký chaos, který nás bude stát miliardy, a pod jejímž vedením zcela ztroskotal obrat v energetice," uvedla Petryová.

SPD měla svého kancléře naposledy v roce 2005 v osobě Gerharda Schrödera. Současný vicekancléř, ministr hospodářství a zároveň předseda SPD Sigmar Gabriel se nyní musí rozhodnout, zda se Merkelové ve volbách postaví. Ze sociální demokracie ale zaznívají stále silnější hlasy, že by měl přenechat pozici kandidáta na kancléře Martinovi Schulzovi, který v současnosti zastává funkci předsedy Evropského parlamentu.

Vedení SPD je po oznámení Merkelové pod stále větším tlakem. K definitivnímu rozhodnutí v "otázce K", tedy kdo bude za SPD kandidovat na kancléře, vyzval dnes například předseda vlivného Německého odborového svazu Reiner Hoffmann. Naopak místopředsedkyně SPD a ministryně pro otázky rodiny, seniorů, žen a mládeže Manuela Schwesigová nechce, aby se strana nechala někam tlačit "aktuálními událostmi a spekulacemi".

Ideální by pro AfD bylo, kdyby ještě SPD do čela svého volebního týmu postavila Schulze, který "jako málokterý Němec reprezentuje ztroskotání EU". Merkelová a Schulz podle Petryové ztělesňují úpadek Německa, a jejich kandidatura by tak byla pro AfD politicky nanejvýš vítaná, protože by jí pomohla získat další voliče, dodala předsedkyně AfD.

Témata:  Angela Merkelová AfD Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy