Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kábulu se odpálil atentátník, zabil 27 lidí včetně dětí

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - V jedné ze šíitských mešit v afghánské metropoli se dnes odpálil sebevražedný atentátník. Zahynulo nejméně 27 lidí a dalších 35 osob utrpělo zranění. Taliban tentokrát popřel, že by měl s útokem něco společného.

Šíité dnes slaví jeden ze svých největších svátků arbaín. Arbaínem končí 40denní období smutku spojené s připomínkou smrti imáma Husajna, vnuka proroka Mohameda.

Většina Afghánců se hlásí k sunnitské větvi islámu, šíitský islám vyznávají například menšinoví Hazárové. Sunnitští radikálové na šíity hledí jako na odpadlíky od víry a často na ně útočí.

Afghánské úřady dnes uvedly, že útočník ve vestě napěchované výbušninami vešel do mešity v západní části města v okamžiku, kdy se věřící připravovali na modlitby, a uprostřed davu se vyhodil do povětří. Stalo se tak kolem 12:30 místního času (09:00 SEČ). Mezi oběťmi jsou podle policie i děti.

Témata:  teroristické útoky v Afghánistánu Afghanistán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy