Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dvacet let vymýšlení a mají Czechia? Rakousko a Německo si utahují z nové zkratky ČR

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Berlín - Názvu Czechia si dnes všímají německá a rakouská média. Hledání krátkého označení pro Českou republiku označila jako "těžký porod", který trval dvacet let.

V Německu i dalších německy mluvících zemích se už dlouho používá krátkého označení Tschechien. Většina německých a rakouských zpravodajských webu upozorňuje na to, že obyvatelé Česka neradi slyší dříve hojně užívaný název Tschechei, který prý vyvolává "špatné vzpomínky na nacionální socialismus". "Adolf Hitler totiž mluvil o 'rozbití Rest-Tschechei'," upozornila agentura DPA.

V komentáři listu Südwest Presse s názvem "Nové staré jméno" se píše, že "se zbytek Evropy bavil", jak si Česko od roku 1993 nedokázalo najít oficiální krátký název.

Autor komentáře webu Tagesschau upozorňuje na to, že název Czechia v poslední době prosazoval především prezident Miloš Zeman. Dvouslovné anglické označení prý česká hlava státu považuje za příliš dlouhé a taky "studené".

Německá média se zabývají také možností záměny nového anglického označení Czechia s názvem Chechnya. K záměně může dojít i v němčině, kde pojmenování zní Tschechien a Tschetschenien.

Deníky si všímají také toho, že se nové oficiální označení nelíbí lidem na Moravě a ve Slezsku, neboť ho prý považují za "hrubý útok" na svou identitu. Rakouský Der Standard připomněl ve své zprávě i to, že velkým odpůrcem krátkého označení Česko byl exprezident Václav Havel.

Témata:  Česká republika Německo noviny a tisk

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy