Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud s Čechem v Súdánu pokračuje, zatím bez rozsudku

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Chartúm - V Súdánu se dnes uskutečnilo další státní soudního procesu s Čechem Petrem Jaškem, který čelí obvinění z protistátní činnosti. Soud s Jaškem začal v srpnu a byl již několikrát odročen.

O dalším stání dnes informovala mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. „Dnešní stání se konalo, další bude 28. listopadu. Nečekáme, že by příští týden padl rozsudek," uvedla mluvčí.

Případem Jaška se zabývá český honorární konzul v Chartúmu, ambasáda v Káhiře i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Angažuje se v něm také europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Evropský parlament se za Jaška postavil společnou rezolucí.

Jašek byl v Súdánu zadržen před necelým rokem, podle české diplomacie byl na misionářské misi. Jeho cílem bylo pomáhat místním křesťanům. Súdánské úřady však proti Jaškovi a třem Afričanům vznesly obvinění ze sedmi přečinů, včetně činnosti proti státu.

Předcházející státní se konalo před týdnem. Černínský palác tehdy vyvrátil spekulace o tom, že Jaškovi hrozí trest smrti. Zadržený Čech byl podle českého ministerstva zahraniční v uspokojivém zdravotním i psychickém stavu.

Témata:  Súdán Petr Jašek soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy